Üzleti ebéd Felcsuti Péterrel

2012.3.7
Swisscham Hungary

2012. március 7-én a Swisscham Hungary ‑ együttműködve a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával és a Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamarával ‑ üzleti ebéddel egybekötött előadást szervezett a Kempinski Hotelben. Az előadás megtartására Felcsuti Péter közgazdászt, a Bankszövetség korábbi elnökét, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatóját kértük fel, aki előadásában ismertette álláspontját a jelenlegi hazai gazdasági környezetről, és a bankok helyzetéről.

Felcsuti Péter véleménye szerint a jelenlegi pénzügyi és gazdasági világválság a legsúlyosabb az 1929-es válság óta. Lényeges hasonlóság figyelhető meg a lefutásuk és hosszúságuk szempontjából, mert a mostani is hosszabb lehet az eddig vártnál. A válság ma többek között nemcsak a gazdasági visszaesésben és a munkanélküliségben jelenik meg, hanem megváltoztatta az emberek véleményét a gazdaság működéséről és számos alappilléréről is, pl. bankok, verseny stb. Mind a hazai, mind a külföldi sajtóban észlelhető „világvége hangulat” is, és sűrűn tárgyalt kérdéssé vált, hogy a kapitalizmus, mint társadalmi formáció fenntartható-e. Kérdéses továbbá, hogy a nyugati világ (amely a kapitalizmus bölcsője) dominanciája megmarad-e, vagy az új súlypont keleten lesz-e. Ezekben a kérdésekben a vélemények erősen megoszlanak, a választ a jövő fogja megadni. Az előadó kifejtette, hogy a kapitalizmussal kapcsolatban három alapvető kérdés fogalmazódik meg. Egyrészt megingott a piac mindenhatóságába vetett hit, másrészt nőtt az állami szerepvállalással szembeni elvárás. Harmadrészt előtérbe került az erkölcsi igazságérzet hangsúlyozása, mivel mára rendkívül nagy egyenlőtlenségek jöttek létre a társadalomban világszerte.

Felcsuti Péter szerint olyan mértékben váltak kérdésessé korábban tabunak tekintett közgazdasági elvek és intézmények, hogy emiatt van létjogosultsága a válságkezelés unortodox módjának. Ezért a jelenlegi kormány azon megközelítésével, hogy unortodox válságkezelésre van szükség, elvi szinten egyetért, a konkrét intézkedéseket azonban elhibázottnak tartja.

Felcsuti Péter egyetért azzal, hogy minden válság kezelésénél központi kérdés a terhek elosztása a társadalom különböző szektorai között. Véleménye szerint a személyi jövedelemadót érintő döntések egyrészt igazságtalanok, másrészt nem hozzák a kormány által várt munkahelyteremtő hatást. Több kárral, mint előnnyel járnak a jogbiztonság sérülését okozó döntések, valamint a válságkezelés azon nem normatív módja, amellyel a bankszektort és az energiaipart diszkriminatívan sújtották. Mindezek a második központi kérdéshez, a bizalom meggyengüléséhez vezetnek. Kiemelte, hogy Magyarországon a költségvetési deficit kézben tartható, viszont a következő években stagnálás (legfeljebb 1-3%-os növekedés), valamint a hitelezés csökkenése várható. Ezen kívül az Európai Unióban hozott döntések is szerepet játszanak a kereskedelmi bankok helyzetét és a hitelezést nehezítő körülményekben.

Felcsuti Péter előadása zárásaként reményét fejezte ki a gazdasági helyzet kedvezőbb alakulásáért.

Swisscham Hungary

Székhely,
POSTÁZÁSI CÍM:

1134 Budapest
Váci út 33.

 

IRODA:

1143 BUDAPEST 
Stefánia út 107.
(Svájci nagykövetség)

TelEFON:

+36 30 902 63 49

info@swisscham.hu

RSSRSS