Beszámoló: Adókonferencia

2013.2.7

2013. február 5-én az ABT Treuhand csoport közreműködésével megrendezésre került Adókonferencia célja a 2013. évi adóváltozások bemutatása és gyakorlati alkalmazásuk ismertetése volt.

A helyszínt az ABT Treuhand csoport biztosította, az előadások magyarul hangoztak el, de lehetőség volt német nyelvű konzultációra is. A rendezvényt Dr. Béres István, a Swisscham elnöke nyitotta meg. Beszédében rámutatott arra, hogy a konferencia legfőbb célja az, hogy az adóváltozások útvesztőiben kiigazodjanak a munkáltatók és a munkavállalók is. Nem elhanyagolható az a tény, hogy ezek a változások előrevisznek-e vagy sem.

 

A konferencia első előadója Lunczer Katalin, a VGD Ferenc & Partner Kft új adómenedzsere, ismertette az általános forgalmi adóval, az adózás rendjével és a különadókkal kapcsolatos változásokat. Elsőként az ÁFA törvény került napirendre, azon belül is a belföldi adózás kiterjesztése, a pénzforgalmi elszámolás, az adóelvonási jog, üzletág átruházással kapcsolatos áfa változások. Az adózás rendjének változásai egyértelműen a feketegazdaság visszaszorítását szorgalmazzák. Utolsóként bemutatásra kerültek a különadók. 2013 új adónemei a pénzügyi tranzakciós illeték, közművezetékek adója, a biztosítási-és a Robin Hood adó.

 

A konferencia második előadója, Kardos Péter adószakértő, könyvvizsgáló és adótanácsadási üzletág vezető az ABT Treuhand csoporttól rendkívül tág perspektívából mutatta be a társasági adó, a helyi iparűzési adó, a számvitel és az illetékek körül történt változásokat. Az összetett téma ellenére élvezetes és közérthető előadást hallhattak a jelenlévők, mankót adott az adóváltozások megértéséhez.

 

A konferenciát Dr. Vámosi- Nagy Szabolcs egyetemi tanár, adószakértő és ügyvéd előadása zárta az Ernst & Young képviseletében. Kitűnően szemléltette a személyi jövedelemadóval kapcsolatos változásokat egy rendkívül élvezetes előadás keretében. Az előadás témái az adónyilatkozat, a személyi jövedelemadó biztosításai, a Kafetéria valamint a kisvállalati adó módosulásai voltak.

 

Dr. Béres István beszéde zárta a rendezvényt. Köszönetet mondott a rendkívül színvonalas előadásokért és az előadók nehéz munkájáért. Szakértelmüknek és felkészültségüknek köszönhetően  a vendégek megfelelő háttértudással térhettek haza.

Swisscham Hungary

Székhely,
POSTÁZÁSI CÍM:

1134 Budapest
Váci út 33.

 

IRODA:

1143 BUDAPEST 
Stefánia út 107.
(Svájci nagykövetség)

TelEFON:

+36 30 902 63 49

info@swisscham.hu

RSSRSS