Balog Zoltán miniszter előadása

2013.2.21

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere tartott előadást 2013. február 21-én, 16 órától a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Swisscham Hungary közös szervezésében a német kamara konferenciatermében. Előadásának témája „a magyar szociális és oktatási rendszerek átalakításának szerepe a gazdaság hosszú távú, fenntartható fejlődésének biztosításában” volt.

Balog miniszter úr előadásának nyitásaként elismerte, hogy a magyar felsőoktatásnak tradíciója, nemzetközi színvonalú képzései vannak, ugyanakkor alulfinanszírozott, pazarló, és nem azoknak a diplomáknak a megszerzését támogatja, amelyekre a magyar gazdaságnak szüksége van.

Magyarországon nagy problémát jelent a diplomás munkanélküliek száma: a diplomát szerzettek 20%-a nem olyan területen dolgozik, amiről a diplomája szól, másik 20%-uk pedig olyan helyen, ahol nincs is szükség diplomára. A magyar felsőoktatás problémájaként emelte még ki a rosszul kezelt PPP-konstrukciókat. A fejlesztéseknél ugyanis elmondása szerint nem egyeztettek a központi kormánnyal, ezért azok nem a legszükségesebb helyekre irányultak. A felsőoktatás jövendőbeli céljaként ezért kiemelte, hogy az egyetemeken azt kell tanítani, amelyre a magyar gazdaságnak szüksége van. A felsőoktatás előtt két választási lehetőség áll: széles, átfogó oktatás, amit a diákok önköltséges módon finanszírozhatnak, illetve állami finanszírozással, ez esetben viszont komoly minőségi követelményekkel.

Miniszter úr szintén megemlítette a kormány sikereit a közoktatásban való részvétel terén, az iskolai jelenléthez kötött családi pótlék támogatás eredményeképpen ugyanis egy év alatt 40%-kal csökkent az igazolatlan hiányzások száma; valamint a közmunka programmal elért javulásokat, ami 200 ezer embernek ad munkát.

Az előadó elmondása szerint a magyar felsőoktatás fő céljai a kutatás-fejlesztés nagyfokú támogatása, a versenyképes munkaerő kibocsátása kell legyenek, valamint hogy Magyarországot a külföldi hallgatók – és a hazai elvándorolt munkaerő – számára is vonzóvá tegyék. Az elvándorlás témájához még hozzáfűzte, hogy adott esetben még sikertörténet is lehet, a külföldre távozott fiatal diplomások ugyanis szerinte „vendégmunkások”, akik pár év elteltével visszatérnek majd.

Swisscham Hungary

Székhely,
POSTÁZÁSI CÍM:

1134 Budapest
Váci út 33.

 

IRODA:

1143 BUDAPEST 
Stefánia út 107.
(Svájci nagykövetség)

TelEFON:

+36 30 902 63 49

info@swisscham.hu

RSSRSS